Keskittyminen - alamäkisuunnistus

Paljakka - Puolanka, Puolangan Ryhti

Tavoite: Kova veto ylämäkeen, minkä jälkeen suunnistetaan alamäkeen ja harjoitellaan kovassa vauhdissa ja väsyneenä keskittymistä.

Toteutus: Rata, jossa noustaan esim. tiettyä kohtaa ylämäkeä ylös joka kerralla ja suunnistetaan jokaisella vedolla hieman eri paikasta alas. Lähtö ja maali voivat myös olla eri paikoissa, mikäli maastossa on useampi hyvä ylämäkivetopaikka. Ylämäki voidaan juosta maastossa/polulla/tiellä. Yhteislähtö hajonnoin. Jokaisen vedon voi antaa urheilijalle eri kartalla, jolloin voidaan käyttää myös pienempää aluetta.

Kuvaus: Suunnistaja tekee kovan ylämäkivedon, minkä jälkeen hän suunnistaa kovaa vauhtia alamäkeen. Keskittyminen on vaikeampaa ylämäen jälkeen väsyneenä ja alamäkeen vauhdin ollessa keskimääräistä reippaampaa. Hajonnoilla saadaan vielä lisähaastetta, mutta voidaan tehdä myös ilman hajontoja.

Suositeltava maastotyyppi: Mäkinen maasto. Rastipisteiden valinta suunnistajien tason mukaan.

Suositeltava karttatyyppi: 1:10 000 kartta, lisähaastetta käyräkartasta.

Harjoitukseen valmistautuminen: Suunnistaja miettii etukäteen miten saa keskittymisen säilymään hyvänä rasituksen alaisena ja millaisia kohteita on hyvä lukea rinteessä kovaa alaspäin mentäessä.

Harjoituksen analysointi: Reittipiirros, GPS-analyysi, vertailu muihin. Millaisia kohteita alamäkeen luettiin? Miten rasitus vaikutti keskittymiseen?

Kehityksen seuraaminen: Mielikuvien avulla harjoitusten analysointi ja paneutuminen siihen, miten keskittyminen säilyy suorituksessa. Voidaan tehdä läpi harjoitusjakson ja näin seurata kehittymistä.