Olennaisen nopea hahmottaminen - jatkuva juoksu

Vuokatti - Sotkamo, Sotkamon Jymy

Tavoite: Harjoitellaan olennaisen nopeaa hahmottamista.

Toteutus: Suunnistusrata, jossa erimittaisia välejä. Väliaikalähdöt. Loppuun lyhyt n. 500m rata, jossa on monta rastia ja joka juostaan kovaa, minkä tarkoituksena on tuoda harjoitetut ominaisuudet kisavauhtiin. Valmentaja voi olla antamassa vinkkejä loppuradan lähdössä.

Kuvaus: Harjoituksen ideana on juosta koko ajan. Tavoitteena on pitää suunnistus koko ajan edessä ja hahmottaa nopeasti olennaiset kohteet kartalta. Jos suunnistus ei ole edessä (suunnistaja ei tiedä mihin mennä), ja pysähdys vaaditaan niin juoksua pitää jatkaa paikallaan. Ensin rauhallinen vauhti ja taitojen kehittyessä vauhdin nosto.

Suositeltava maastotyyppi: Kaikki maastot

Suositeltava karttatyyppi: 1:10 000/1:15 000 kartta. Harjoituksesta saadaan vaikeampi manipuloiduilla kartoilla (esimerkiksi käyräkartta tai pyöreä kartta, jossa ei suuntaviivoja)

Harjoitukseen valmistautuminen: Suunnistaja miettii etukäteen millaisia reitinvalintoja kannattaa tehdä ja mitkä ovat maaston olennaisimpia kohteita. Suunnistaja pohtii miten oma suunnistus pysyy edessä ja miten suunnitelman voisi tehdä seuraavalle välille jo ennen leimausta.

Harjoituksen analysointi: Reittipiirros, GPS-analyysi. Analysoidaan pystyttiinkö etenemään koko ajan ja miksi tai miksi ei. Onnistuiko reitinvalinnat ja olennaisten kohteiden nopea hahmottaminen? Onnistuiko harjoitettujen taitojen tuominen kisavauhtiin? Pysyikö suunnistus kisavauhdissa edessä? Tuliko suorituksen aikana kiireen tuntua?

Kehityksen seuraaminen: Table-o-harjoitus ennen ja jälkeen harjoitusjaksoa, jossa teemana on olennaisen hahmottaminen. Seurataan, nopeutuuko/paraneeko olennaisen hahmottaminen.