Ennakointi-havainnointi

Sotkamo - Sotkamon Jymy

Tavoite: Harjoitellaan olennaisen nopeaa hahmottamista pysähtymättömällä juoksulla

Toteutus: Suunnistusrata, jossa erimittaisia välejä. Väliaikalähdöt. Loppuun lyhyt n. 500m rata, joka juostaan kovaa, minkä tarkoituksena on tuoda harjoitetut ominaisuudet kisavauhtiin.

Kuvaus: Harjoituksen ideana on juosta koko ajan. Tavoitteena on pitää suunnistus koko ajan edessä ja hahmottaa nopeasti olennaiset kohteet kartalta. Jos suunnistus ei ole edessä (suunnistaja ei tiedä mihin mennä), ja pysähdys vaaditaan niin juoksua pitää jatkaa paikallaan. Ensin rauhallinen vauhti ja taitojen kehittyessä/sujuvuuden lisääntyessä vauhdin nosto.

Suositeltava maastotyyppi: Kaikki maastot.

Suositeltava karttatyyppi: 1:4000 sprinttikartta

Harjoitukseen valmistautuminen: Urheilja miettii millaisia reitinvalintoja kannattaa tehdä ja mitkä ovat olennaisimpia kohteita sekä miten oma suunnistus pysyy edessä ja miten suunnitelman voisi tehdä seuraavalle välillä jo ennen leimausta.

Harjoituksen analysointi: Reittipiirros, GPS-analyysi. Analysoidaan pystyttiinkö etenemään koko ajan ja miksi tai miksi ei. Onnistuiko reitinvalinnat ja olennaisten kohteiden nopea hahmottaminen? Onnistuiko harjoitettujen taitojen tuominen kisavauhtiin? Pysyikö suunnistus kisavauhdissa edessä? Tuliko suorituksen aikana kiireen tuntua?

Kehityksen seuraaminen: Table-o-harjoitus ennen ja jälkeen harjoitusjaksoa, jossa teemana on olennaisen hahmottaminen. Seurataan, nopeutuuko/paraneeko olennaisen hahmottaminen.