Kokonaissuoritus - lippisharjoitus

Vuokatti - Sotkamo, Sotkamon Jymy

Tavoite: Harjoituksessa harjoitellaan ennakointia ja havainnointia sekä toimitaan paineen alla. Lisäksi harjoitellaan tarkkaa rastinottoa.

Toteutus: Viuhkasuunnistusrata. Jokaisella joukkueella yksi kartta tai jokainen viuhka omalla kartallaan. Hajonnat niin, että joukkueiden viuhkat eri järjestyksissä. Voidaan tehdä myös ilman hajontaa. Yhteislähtö ensimmäiselle osuudelle.

Kuvaus: Joukkueen ensimmäinen juoksija ottaa lippiksen/jonkun muun merkin ja vie merkin omalle ykkösrastilleen (jota ei ole merkitty maastoon) ja jättää sen sinne. Tämän jälkeen suunnistaja juoksee maaliin ja antaa kartan toiselle juoksijalle, joka hakee merkin ykkösrastilta. Keskusrastille tulon jälkeen hän jatkaa matkaa seuraavalle viuhkarastille ja jättää merkin sinne. Tämän jälkeen hän tuo kartan toiselle juoksijalle, joka hakee merkin ja vie sen seuraavalle rastille jne.

Suositeltava maastotyyppi: Kaikki maastotyypit. Helpot rastipisteet helpottavat harjoitusta.

Suositeltava karttatyyppi: 1:10 0000, normaali kartta.

Harjoitukseen valmistautuminen: Suunnistaja miettii etukäteen, millaiset kohteet olennaisia kyseisessä maastossa ja miten suunnistaa niin tarkasti rastille, että voi jättää joukkueen lippiksen sinne. Valmistaudutaan siihen, että suunnistamassa on muitakin ja valmistaudutaan erilaisiin tilanteisiin, mitä ryhmässä suunnistaessa saattaa tulla.

Harjoituksen analysointi: Reittipiirros, GPS-analyysi. Miten merkin vieminen oikeaan paikkaan onnistui ja miten merkin hakeminen onnistui? Aiheuttivatko muut tekijät keskittymisen herpaantumista tai oliko heistä hyötyä?

Kehityksen seuraaminen: Arvioidaan ja kirjataan erilaiset taktiikat rastinottoon ennen harjoitusjakson alkua ja harjoitusjakson päätteeksi, kun teemana on rastinotto. Lisääntyikö keinot ottaa rasti? Lasketaan virhemäärät rastinotossa läpi harjoitusjakson, laskeeko virhemäärät harjoitusjakson aikana/myötä?