Rastilta lähtö ja rastityöskentely

Nuuksvaara - Rovaniemi, Ounasvaaran hiihtoseura

Tavoite: Harjoitella rastilta lähtöä ja rastityöskentelyä

Toteutus: Suunnistusrata, jossa lyhyitä välejä ja suunnanmuutoksia, ja jossa rastilta lähdöt vaihtelevat (tyhjä maasto, paljon kohteita, joku johdatteleva muoto, ensimmäinen olennainen kohde kaukana/lähellä). Väliaikalähdöt.

Kuvaus: Suunnistaja harjoittelee erilaisia rastilta lähtöjä. Samalla kun radalla on paljon rasteja ja lyhyitä välejä, harjoitellaan rastityöskentelyä ja rastinottoa. Haastavuutta saadaan lisää esim. käyräkartalla tai vähentämällä muita kohteita kartalta.

Suositeltava maastotyyppi: Kaikki maastot

Suositeltava karttatyyppi: 1:10 000 kartta

Harjoitukseen valmistautuminen: Suunnistaja miettii etukäteen millaisia erilaisia välineitä on käytössä rastilta lähtöön sekä millainen rastityöskentely olisi optimaalista. Voidaan harjoitella erilaisia rastityöskentelytapoja, jotta suunnistaja löytäisi itselleen parhaan tavan.

Harjoituksen analysointi: Reittipiirros, GPS-analyysi. Millaisia eri tapoja käytettiin rastilta lähdössä ja mikä oli toimivin tapa? Analysoidaan rastityöskentelytapaa ja jos käytettiin erilaisia, analysoidaan oliko joku parempi ja miksi.

Kehityksen seuraaminen: Seurataan virhemääriä rastin läheisyydessä ja onnistuneilla rastiväleillä rasteilla kulunutta aikaa. Seurataan kehitystä.