Havainnointi - pariharjoitus

Pöllyvaara - Kajaani, Kajaanin suunnistajat

Tavoite: Harjoitellaan havainnointia ja kokonaissuoritusta.

Toteutus: Pariharjoitus. Tavallinen suunnistusrata, jossa suunnistajalla A parittomat rastit kartassa ja suunnistajalla B parilliset rastit. Suunnistaja A suunnistaa ensin omalle rastilleen, minkä jälkeen B jatkaa omalle rastilleen.

Kuvaus: Suunnistaja tekee joka toisella välillä kokonaissuorituksen rastivälille ja joka toisella välillä hän seuraa mihin pari suunnistaa. Perässä tuleva suunnistaja saa harjoitella havainnointia ja seurata tarkasti kartalta mihin pari vie, samalla kun edessä menevä suunnistaja tekee normaalin suunnistussuorituksen. Kova vauhti lisää haastetta.

Suositeltava maastotyyppi: Kaikki maastot. Helpotusta suurpiirteisestä maastosta ja helpommista rastipisteistä. Voidaan tehdä joko niin, että rastiliput on maastossa/ei ole. Voidaan myös tehdä niin, ettei kartalla ole valmista rataa, vaan edellä suunnistava päättää itse rastipisteen. Voidaan tehdä myös sprinttikartalla.

Suositeltava karttatyyppi: 1:10 000/1:15 000, normaalikartta.

Harjoitukseen valmistautuminen: Suunnistaja miettii miten pysyy kartalla parhaalla mahdollisella tavalla perässä tullessaan sekä miten suunnistaa omaa väliä normaalisti.

Harjoituksen analysointi: Reittipiirros, GPS-analyysi (erityisesti näiden kahden vertailu niillä väleillä, joiden pääterastin sijaintia suunnistaja ei tiennyt). Vertailu parin kanssa. Millaisia kohteita havainnoitiin? Lisääntyikö havainnoinnin määrä myös niillä väleillä, jossa pääterastin sijainti oli tiedossa?

Kehityksen seuraaminen: Seurantaharjoituksena paikantamisharjoitus: esim. ryhmässä tehdään harjoitus, jossa valmentaja vie suunnistajat lähelle rastia ja antaa sitten kartat suunnistajille ja suunnistajien pitää mahdollisimman nopeasti suunnistaa rastille. Seurantaharjoituksesta arvioidaan aikaa mitä kesti löytää itsensä.